RECEPTI |
|
1. Recepti
za jedi iz jagod
2. Nasveti za gurmane |
|
|
|
1. RECEPTI ZA JEDI IZ JAGOD |
|
|
a) Jagodni shake
b) Jagodov kolač
c) Jagodna pena
d) Jagodna krema
e) Puding z jagodami
f) Princeskina jagodna kupa |
|
|
Sveže Baronove jagode
uživamo neoprane, saj pri pranju izgubijo nekaj okusa in
arome. Jagode so slastne same po sebi, če jih zmešamo s
smetanovo kremo ali z njimi nadevamo torte in kolačke,
pa so naravnost neustavljive. Skušnjava, ki ji je nadvse
prijetno podleči! |
|
|
a) JAGODNI SHAKE |
|
|
Sestavine:
- 250 g jagod
- 1/2 litra mleka
- 1 zavitek
vanilijevega sladkorja
-
50 g sladkorja
- sok treh limon
|
Postopek priprave:
Jagode (razen nekaj najlepših)
pretlačimo in zmešamo v mešalniku z mlekom,
vaniljinem sladkorjem, sladkorjem in limoninim
sokom.Potem natočimo v kozarce in okrasimo s
preostalimi jagodami, ki smo jih povaljali v
sladkorju. |
|
|
b) JAGODOV KOLAČ |
|
|
Sestavine:
-
350 g moke
-
200 g masla
-
70 g sladkorja
-
4 rumenjaki
-
maščoba
-
penasta masa:
4 beljaki,
150 g sladkorja,
3/4 litra jagod
|
Postopek priprave:
Na deski pripravimo krhko testo,
ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač
ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da
postane lepo zlato rumen.
Penasto maso pripravimo tako, da beljake in
sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo
jagode.
Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto
maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač,
dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.
|
|
|
c) JAGODNA PENA |
|
|
Sestavine:
- 1 liter jagod in malin
- 7 žlic sladkorja
- 1 beljak
- 1/2 litra sladke smetane
|
Postopek priprave:
Izberemo najlepše jagode, jih potresemo s
sladkorjem in postavimo na hladno. Preostale jagode
in maline pretlačimo in jih s sladkorjem, trdo
stepenim snegom in sladko smetano stepemo, tako da
nastane pena. To peno nadevamo v steklene kozarce in
jih postavimo v predal za globoko zamrzovanje ali v
hladno vodno kopel.
Pred serviranjem okrasimo s stepeno sladko
smetano in posladkanimi jagodami ter postrežemo z
biskvitnim pecivom.
Količina zadostuje za 4 osebe. |
|
|
d) JAGODNA KREMA |
|
|
Sestavine:
- 500 g jagod
- 250 g mascarponeja
ali 150 g skute in
100 g kisle smetane
- 45 g sladkorja
- 1 žlico limoninega soka
- 3 žlice zdrobljenih
lešnikovih poljubčkov
|
Postopek priprave:
Dve tretjini očiščenih jagod
pretlačimo in zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom
in mascarponejem (oziroma z gladko razmešano skuto
in kislo smetano). Preostale jagode narežemo na
četrtine. Smetanovo kremo damo v skodelice ali
kozarce, potresemo s piškotnimi drobtinami in
okrasimo z jagodami. |
|
|
e) PUDING Z JAGODAMI |
|
|
Sestavine:
-
2 vanilijeva pudinga
-
1 l mleka
-
100 g sladkorja
-
2 dcl sladke smetane
-
20 g sladkorja v prahu
-
500 g jagod
|
Postopek priprave:
V 2 dcl mleka zamešamo oba pudinga.
Ostalo mleko sladkamo, pristavimo in ko zavre, med
mešanjem prilivamo pudingov podmet. Ko se puding
zgosti, ga odstavimo in malo ohladimo.
Zamešamo oprane, narezane jagode in puding
porazdelimo v kompotne skledice ter do kraja
ohladimo. Ohlajen puding okrasimo s stepeno sladko
smetano in celimi jagodami. |
|
|
f) PRINCESKINA JAGODNA KUPA |
|
|
Sestavine:
-
400 g jagod
- 100 g sladkorja v prahu
- sok polovice limone
- 1/2 l sladke smetane
- 20 g sladkorja
- otroški piškoti
ali biskvitne paličice
za okras
|
Postopek priprave:
300 g jagod zmeljemo v mešalniku,
dodamo sladkor, limonin sok in nato 3 dcl stepene
sladke smetane. Ostale jagode narežemo, manjše na 4
dele, večje pa na 6 delov, ter jih zamešamo med
zmlete jagode. Jagodovo peno porazdelimo po čašah,
okrasimo z biskvitnimi paličicami ali piškoti,
narezanimi jagodami in stepeno smetano. |
|
|
g) JAGODOVA MARMELADA |
|
|
Sestavine:
- 2 kg jagod
- 700 g sladkorja
- malo limoninega soka
- želin (želirni sladkor)
|
Postopek priprave:
Jagode pretlačimo, jim dodamo
limonin sok in jih kuhamo toliko časa, dokler ne
prenehajo izločati pen (približno 5 minut). Pene
odstranjujemo in nato dodamo sladkor z želinom, malo
kasneje pa še preostali sladkor. Želin je potreben,
da se marmelada zgosti, saj jagode nimajo pektinske
kisline. Na koncu kuhanja marmelado še dve minuti
kuhamo na višji temperaturi (nad 90 stopinj). Vročo
marmelado nadevamo v kozarce in zapremo, nato pa jih
obrnemo in tako pustimo, da se ohladijo. Kozarčke
hranimo v suhem in hladnem prostoru. |
|
|
h) JAGODNI SIRUP |
|
|
Sestavine:
- 18 kg jagod
- 8 kg sladkorja
- sok 2 limon
|
Postopek priprave:
Jagode v sokovniku kuhamo toliko
časa, da se iztoči vsa tekočina. Na 1 liter soka
dodamo 440 g sladkorja, segrejemo na 90 stopinj in
napolnimo v steklenice. |
|
|
i) JAGODNA TORTA |
|
|
Sestavine:
- 70 g masla
- 2 jajci
- 150 g sladkorja
- 20 g kakava
- malo cimeta
- limonina lupinica
- 1 kavna žlica ruma
- 200 g moke
- 1/2 zavitka
pecilnega praška
- maščoba
- moka
- sladka smetana
- 300 g jagod
|
Postopek priprave:
Maslo dobro umešamo, dodamo
jajci in sladkor in penasto umešamo.
Potem primešamo kakav, dišavne
dodatke
in ob koncu še moko s pecilnim praškom.
Maso damo v namaščen in pomokan
model in
jo spečemo pri zmerni temperaturi.
Jagode zmešamo s stepeno in
oslajeno
smetano in lepo porazdelimo po hladni torti.
|
|
|
j) JAGODNA RULADA |
|
|
Sestavine:
- 6 jajc
- 3 žlice medu
- 1 žlica ruma
- 150 g enotne moke
- 1/2 zavitka
pecilnega praška
- 3/8 litra sladke
smetane, oz. malo
manj kot pol litra
- 250 g jagod
|
Postopek priprave:
Rumenjake in med penasto umešamo, potem vmešamo
enotno moko s pecilnim praškom in ob koncu še trdo
stepeni sneg iz beljakov. Testo namažemo na pekač,
ki smo ga obložili s papirjem za pečenje. Pečemo
kakšnih 10 minut. Kolač potem zvrnemo na vlažen
prtič, odstranimo papir in rulado zvijemo v vlažni
prtiček.
Sladko smetano stepemo in jo tako pripravimo za
nadev. Očiščene jagode zrežemo in dve tretjini
količine vmešamo v sladko stepeno smetano, kateri
lahko dodamo tudi trdilec (Kremfix). S to maso
premažemo ohlajeno rulado in jo zvijemo, vendar
pustimo nekaj stepene smetane, s katero premažemo
pecivo po zunanji strani. Okrasimo s preostalimi
jagodami, lahko tudi z malinami, bananami ali
mandarinami. |
|
|
k) JAGODE Z MLEKOM |
|
|
Sestavine:
- 500 g jagod
- 3 dcl mleka
- sladkor po
lastnem okusu
|
Postopek priprave:
Jagodam populimo oz. izrežemo peclje. Nato jih
zložimo v primerno posodo, potresemo s sladkorjem in
prelijemo z hladnim mlekom. Jagode zatem zmečkamo s
pripravo za mečkanje krompirja in okusna, osvežilna
jed je pripravljena.
Jagode lahko na ta način zelo hitro pripravimo,
količina zadostuje za 2-3 osebe. |
|
|
l) JAGODOVI CMOKI |
|
|
Sestavine:
- sveže jagode
- 50 dag krompirja
- sol
- 1 žlica goste smetane
ali 3,5 dag masla
ali margarine
- 20 dag moke
- 1 jajce
|
Postopek priprave:
Krompir skuhamo z olupkom ali brez, še vročega
pretlačimo in z vročo zabelo takoj zabelimo, da
ostane mehak.
Premešamo, osolimo in med ohlajen krompirjev
pire zamešamo jajca in moko. Gnetemo samo toliko, da
postane testo gladko. Iz testa oblikujemo svaljek
ter ga narežemo na rezine. V vsako zavijemo očiščeno
jagodo in kuhamo na slabem ognju 10-15 minut.
Zabelimo jih s prepraženimi drobtinami in potresemo
s sladkorjem. |
|
|
m) JAGODOV TIRAMISU |
|
|
Sestavine:
- 750 g jagod
- 60 g sladkorja v prahu
- 150 g mascarponeja
- 2 žlici jagodovega
likerja ali sirupa
- 3 beljake
- žlice sladkorja
- 150 g sladke smetane
- 150 g otroških piškotov
- 9 žlic močne, mrzle
ekspres kave
|
Postopek priprave:
Penasto umešamo mascarpone, sladkor v prahu in
liker. Iz beljakov stepemo zelo trd sneg. V sneg
vsipamo sladkor in stepamo dalje, da dobimo čvrst
sladki sneg. Stepemo sladko smetano. V skutno zmes
zamešamo sladki sneg in stepeno sladko smetano.
250 g jagod očistimo in jih kašasto pretlačimo,
preostale pa narežemo na četrtine. Dno pravokotnega
modela obložimo z otroškimi piškoti, ki jih pokapamo
s kavo. Na piškote porazdelimo plast smetanove kreme
in plast jagodove kaše, dodamo tudi nekaj narezanih
jagod. Plasti ponavljamo, dokler nam ne zmanjka
sestavin. Na vrh naložimo jagode. Sladico postavimo
za pet ur v hladilnik, da se okusi prepojijo. |
|
|
n) ZAMRZNJENE JAGODE |
|
|
Sestavine:
- 1 kg jagod
- 200 g sladkorja
|
Postopek priprave:
Večje jagode narežemo, manjše pa pustimo cele in
jih zložimo v primerne posode (npr. očiščene
plastične banjice za margarino ali sladoled).
Potresemo jih s sladkorjem ter globoko zamrznemo.
Tako pripravljene jagode lahko uživamo same s
sladko smetano, prav pa pridejo tudi za jagodni
shake, peno, rulado, torto, princeskino kupo ... |
|
|
o) JAGODNA JUHA |
|
|
Sestavine:
- 500 g Baronovih jagod
- 1 navaden jogurt
- sok 1 pomaranče
- 1 kivi
- 1 velika žlica medu
|
Postopek priprave:
Očiščene jagode in vse ostale sestavine damo v
mikser ter zmešamo. Jagodna juha je najboljša, če je
ohlajena. |
|
|
p) SADNA KUPA ROMANOV |
|
|
Sestavine:
- 500 g jagod
- sladkorni sirup
- rum ali limona
- 200 ml sladke smetane
- 1 žlica narezanih pistacij
|
Postopek priprave:
Jagode narežemo – manjše na pol, večje na četrt.
Sladkor prelijemo z vročo vodo in sladkorni sirup
ohladimo. Z njim prelijemo jagode, količino določimo
po okusu. Dodamo še nekaj ruma ali limoninega soka
in vse skupaj ohladimo. Preden postrežemo dodamo še
sladko smetano, po kateri potresemo narezane
pistacije. |
|
|
r) JAGODNI PIŠKOTI |
|
|
Sestavine:
- 900 g gladke moke
- 400 g sladkorja
- 300 - 500 g margarine
- 4 cela jajca
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev sladkor
- jagodna marmelada
|
Postopek priprave:
Vse sestavine, razen marmelade, zmešamo in
pregnetemo. Testo najmanj 1 uro pustimo počivati in
ga nato razvaljamo. Piškote v pečici spečemo do
željene zapečenosti in ohlajene namažemo z jagodno
marmelado. |
|
|
s) JAGODNI MAFINI |
|
|
Mokre sestavine :
- 2 jajca
- 65g
sladkorja
- 120g mleka
- 65g masla
- 250g jagodne
marmelade
ali jagodnega jogurta
Suhe sestavine :
|
Postopek priprave:
V posodi posebej zmešamo mokre in suhe sestavine,
nato jih zmešamo skupaj. Z maso napolnimo namaščen
pekač za mafine in pečemo od 20 do 25 minut. Pečica
naj bo segreta na 180C. Pekač z mafini vzamemo iz
pečice in počakamo 10 minut, da se nekoliko ohladijo,
šele potem jih lahko vzamemo iz modelčkov. |
|
|
|
|
|
2. NASVETI ZA GURMANE |
|
|
Jagode
so aromatične in okusne že same po sebi.
Dopolnimo jih lahko z dodatki in dišavami, ki ne
prekrijejo osnovnega okusa, ampak ga poudarijo.
Limone
Poleg sladkorja in vanilije se k vrtnim
jagodam najbolj
prilegajo kiselkasti okusi limone, pomaranče in
grenivke.
|
 |
Čudovite
jagodna rolada |
|
Vino in liker
Če bi radi jagode dopolnili z alkoholno pijačo,
izberemo suho rdeče ali belo vino, port,
pomarančni liker ali rum.
|
 |
Slastna
roladna rezina |
|
Dišave
Jagode poudarimo s cimetom, vanilijo ali
zvezdastim janežem.
Poper
Jagode so odlična priloga k perutninskemu mesu,
kjer jih potresemo s poprom in sesekljanimi
pistacijami.
Jagode s šampanjcem
Vrtnim jagodam odstranimo peclje in jih razrežemo na
četrtine, večje jagode pa še bolj na drobno. Damo
jih na krožnik, potresemo s sladkorjem in pustimo
stati 10 minut. Nato jagode damo v kozarec in
prelijemo z ledeno mrzlim šampanjcem in takoj
ponudimo ljubljeni osebi.
Nasvet za domačo
predelavo jagod
Jagode, ki jih bomo predelali v marmelado, sok ali
kaj drugega, naj bodo zdrave. V kolikor so jagode
morda nagnite, ni dovolj, da jih le obrežemo, ker se
je okus po gnilobi razširil na celoten sadež. Obenem
je pomembno, da so jagode za predelavo primerno
zrele in sveže, saj bo le na tak način marmelada
vrhunska! |
|
|
|
|
|
|