Sladke in zdrave jagode | Obiščite nasad | Recepti | Gojenje | Cenik | Kontakt
     
 
RECEPTI
 
1. Recepti za jedi iz jagod
2. Nasveti za gurmane
 
 
1. RECEPTI ZA JEDI IZ JAGOD
 
a) Jagodni shake
b) Jagodov kolač
c) Jagodna pena
d) Jagodna krema
e) Puding z jagodami
f) Princeskina jagodna kupa
g) Jagodova marmelada
h) Jagodni sirup
i) Jagodna torta
j) Jagodna rulada
k) Jagode z mlekom
l) Jagodovi cmoki
m) Jagodov tiramisu
n) Zamrznjene jagode
o) Jagodna juha
p) Sadna kupa Romanov
r) Jagodni piškoti
s) Jagodni Mafini
 
Sveže Baronove jagode uživamo neoprane, saj pri pranju izgubijo nekaj okusa in arome. Jagode so slastne same po sebi, če jih zmešamo s smetanovo kremo ali z njimi nadevamo torte in kolačke, pa so naravnost neustavljive. Skušnjava, ki ji je nadvse prijetno podleči!
 
a) JAGODNI SHAKE
 

Sestavine:

  • 250 g jagod
  • 1/2 litra mleka
  • 1 zavitek
    vanilijevega sladkorja
  • 50 g sladkorja
  • sok treh limon

Postopek priprave:

 

Jagode (razen nekaj najlepših) pretlačimo in zmešamo v mešalniku z mlekom, vaniljinem sladkorjem, sladkorjem in limoninim sokom.Potem natočimo v kozarce in okrasimo s preostalimi jagodami, ki smo jih povaljali v sladkorju.

 
b) JAGODOV KOLAČ
 

Sestavine:

  • 350 g moke
  • 200 g masla
  • 70 g sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • maščoba
  • penasta masa:
    4 beljaki,
    150 g sladkorja,
    3/4 litra jagod

Postopek priprave:

 

Na deski pripravimo krhko testo, ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da postane lepo zlato rumen.
Penasto maso pripravimo tako, da beljake in sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo jagode.
Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač, dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.

 
c) JAGODNA PENA
 

Sestavine:

  • 1 liter jagod in malin
  • 7 žlic sladkorja
  • 1 beljak
  • 1/2 litra sladke smetane

Postopek priprave:

 

Izberemo najlepše jagode, jih potresemo s sladkorjem in postavimo na hladno. Preostale jagode in maline pretlačimo in jih s sladkorjem, trdo stepenim snegom in sladko smetano stepemo, tako da nastane pena. To peno nadevamo v steklene kozarce in jih postavimo v predal za globoko zamrzovanje ali v hladno vodno kopel.
Pred serviranjem okrasimo s stepeno sladko smetano in posladkanimi jagodami ter postrežemo z biskvitnim pecivom.
Količina zadostuje za 4 osebe.

 
d) JAGODNA KREMA
 

Sestavine:

  • 500 g jagod
  • 250 g mascarponeja
    ali 150 g skute in
    100 g kisle smetane
  • 45 g sladkorja
  • 1 žlico limoninega soka
  • 3 žlice zdrobljenih
    lešnikovih poljubčkov

Postopek priprave:

 

Dve tretjini očiščenih jagod pretlačimo in zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom in mascarponejem (oziroma z gladko razmešano skuto in kislo smetano). Preostale jagode narežemo na četrtine. Smetanovo kremo damo v skodelice ali kozarce, potresemo s piškotnimi drobtinami in okrasimo z jagodami.

 
e) PUDING Z JAGODAMI
 

Sestavine:

  • 2 vanilijeva pudinga
  • 1 l mleka
  • 100 g sladkorja
  • 2 dcl sladke smetane
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 500 g jagod

Postopek priprave:

 

V 2 dcl mleka zamešamo oba pudinga. Ostalo mleko sladkamo, pristavimo in ko zavre, med mešanjem prilivamo pudingov podmet. Ko se puding zgosti, ga odstavimo in malo ohladimo.
Zamešamo oprane, narezane jagode in puding porazdelimo v kompotne skledice ter do kraja ohladimo. Ohlajen puding okrasimo s stepeno sladko smetano in celimi jagodami.

 
f) PRINCESKINA JAGODNA KUPA
 

Sestavine:

  • 400 g jagod
  • 100 g sladkorja v prahu
  • sok polovice limone
  • 1/2 l sladke smetane
  • 20 g sladkorja
  • otroški piškoti
    ali biskvitne paličice
    za okras

Postopek priprave:

 

300 g jagod zmeljemo v mešalniku, dodamo sladkor, limonin sok in nato 3 dcl stepene sladke smetane. Ostale jagode narežemo, manjše na 4 dele, večje pa na 6 delov, ter jih zamešamo med zmlete jagode. Jagodovo peno porazdelimo po čašah, okrasimo z biskvitnimi paličicami ali piškoti, narezanimi jagodami in stepeno smetano.

 
g) JAGODOVA MARMELADA
 

Sestavine:

  • 2 kg jagod
  • 700 g sladkorja
  • malo limoninega soka
  • želin (želirni sladkor)

Postopek priprave:

 

Jagode pretlačimo, jim dodamo limonin sok in jih kuhamo toliko časa, dokler ne prenehajo izločati pen (približno 5 minut). Pene odstranjujemo in nato dodamo sladkor z želinom, malo kasneje pa še preostali sladkor. Želin je potreben, da se marmelada zgosti, saj jagode nimajo pektinske kisline. Na koncu kuhanja marmelado še dve minuti kuhamo na višji temperaturi (nad 90 stopinj). Vročo marmelado nadevamo v kozarce in zapremo, nato pa jih obrnemo in tako pustimo, da se ohladijo. Kozarčke hranimo v suhem in hladnem prostoru.

 
h) JAGODNI SIRUP
 

Sestavine:

  • 18 kg jagod
  • 8 kg sladkorja
  • sok 2 limon

Postopek priprave:

 

Jagode v sokovniku kuhamo toliko časa, da se iztoči vsa tekočina. Na 1 liter soka dodamo 440 g sladkorja, segrejemo na 90 stopinj in napolnimo v steklenice.

 
i) JAGODNA TORTA
 

Sestavine:

  • 70 g masla
  • 2 jajci
  • 150 g sladkorja
  • 20 g kakava
  • malo cimeta
  • limonina lupinica
  • 1 kavna žlica ruma
  • 200 g moke
  • 1/2 zavitka
    pecilnega praška
  • maščoba
  • moka
  • sladka smetana
  • 300 g jagod

Postopek priprave:

 

Maslo dobro umešamo, dodamo
jajci in sladkor in penasto umešamo.

Potem primešamo kakav, dišavne dodatke
in ob koncu še moko s pecilnim praškom.

Maso damo v namaščen in pomokan model in
jo spečemo pri zmerni temperaturi.

Jagode zmešamo s stepeno in oslajeno
smetano in lepo porazdelimo po hladni torti.

 
j) JAGODNA RULADA
 

Sestavine:

  • 6 jajc
  • 3 žlice medu
  • 1 žlica ruma
  • 150 g enotne moke
  • 1/2 zavitka
    pecilnega praška
  • 3/8 litra sladke
    smetane, oz. malo
    manj kot pol litra
  • 250 g jagod

Postopek priprave:

 

Rumenjake in med penasto umešamo, potem vmešamo enotno moko s pecilnim praškom in ob koncu še trdo stepeni sneg iz beljakov. Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za pečenje. Pečemo kakšnih 10 minut. Kolač potem zvrnemo na vlažen prtič, odstranimo papir in rulado zvijemo v vlažni prtiček.

Sladko smetano stepemo in jo tako pripravimo za nadev. Očiščene jagode zrežemo in dve tretjini količine vmešamo v sladko stepeno smetano, kateri lahko dodamo tudi trdilec (Kremfix). S to maso premažemo ohlajeno rulado in jo zvijemo, vendar pustimo nekaj stepene smetane, s katero premažemo pecivo po zunanji strani. Okrasimo s preostalimi jagodami, lahko tudi z malinami, bananami ali mandarinami.

 
k) JAGODE Z MLEKOM
 

Sestavine:

  • 500 g jagod
  • 3 dcl mleka
  • sladkor po
    lastnem okusu

Postopek priprave:

 

Jagodam populimo oz. izrežemo peclje. Nato jih zložimo v primerno posodo, potresemo s sladkorjem in prelijemo z hladnim mlekom. Jagode zatem zmečkamo s pripravo za mečkanje krompirja in okusna, osvežilna jed je pripravljena.
Jagode lahko na ta način zelo hitro pripravimo, količina zadostuje za 2-3 osebe.

 
l) JAGODOVI CMOKI
 

Sestavine:

  • sveže jagode
  • 50 dag krompirja
  • sol
  • 1 žlica goste smetane
    ali 3,5 dag masla
    ali margarine
  • 20 dag moke
  • 1 jajce

Postopek priprave:

 

Krompir skuhamo z olupkom ali brez, še vročega pretlačimo in z vročo zabelo takoj zabelimo, da ostane mehak.
Premešamo, osolimo in med ohlajen krompirjev pire zamešamo jajca in moko. Gnetemo samo toliko, da postane testo gladko. Iz testa oblikujemo svaljek ter ga narežemo na rezine. V vsako zavijemo očiščeno jagodo in kuhamo na slabem ognju 10-15 minut. Zabelimo jih s prepraženimi drobtinami in potresemo s sladkorjem.

 
m) JAGODOV TIRAMISU
 

Sestavine:

  • 750 g jagod
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 150 g mascarponeja
  • 2 žlici jagodovega
    likerja ali sirupa
  • 3 beljake
  • žlice sladkorja
  • 150 g sladke smetane
  • 150 g otroških piškotov
  • 9 žlic močne, mrzle
    ekspres kave

Postopek priprave:

 

Penasto umešamo mascarpone, sladkor v prahu in liker. Iz beljakov stepemo zelo trd sneg. V sneg vsipamo sladkor in stepamo dalje, da dobimo čvrst sladki sneg. Stepemo sladko smetano. V skutno zmes zamešamo sladki sneg in stepeno sladko smetano.

 

250 g jagod očistimo in jih kašasto pretlačimo, preostale pa narežemo na četrtine. Dno pravokotnega modela obložimo z otroškimi piškoti, ki jih pokapamo s kavo. Na piškote porazdelimo plast smetanove kreme in plast jagodove kaše, dodamo tudi nekaj narezanih jagod. Plasti ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Na vrh naložimo jagode. Sladico postavimo za pet ur v hladilnik, da se okusi prepojijo.

 
n) ZAMRZNJENE JAGODE
 

Sestavine:

  • 1 kg jagod
  • 200 g sladkorja

Postopek priprave:

 

Večje jagode narežemo, manjše pa pustimo cele in jih zložimo v primerne posode (npr. očiščene plastične banjice za margarino ali sladoled). Potresemo jih s sladkorjem ter globoko zamrznemo.

 

Tako pripravljene jagode lahko uživamo same s sladko smetano, prav pa pridejo tudi za jagodni shake, peno, rulado, torto, princeskino kupo ...

 
o) JAGODNA JUHA
 

Sestavine:

  • 500 g Baronovih jagod
  • 1 navaden jogurt
  • sok 1 pomaranče
  • 1 kivi
  • 1 velika žlica medu

Postopek priprave:

 

Očiščene jagode in vse ostale sestavine damo v mikser ter zmešamo. Jagodna juha je najboljša, če je ohlajena.

 
p) SADNA KUPA ROMANOV
 

Sestavine:

  • 500 g jagod
  • sladkorni sirup
  • rum ali limona
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 žlica narezanih pistacij

Postopek priprave:

 

Jagode narežemo – manjše na pol, večje na četrt. Sladkor prelijemo z vročo vodo in sladkorni sirup ohladimo. Z njim prelijemo jagode, količino določimo po okusu. Dodamo še nekaj ruma ali limoninega soka in vse skupaj ohladimo. Preden postrežemo dodamo še sladko smetano, po kateri potresemo narezane pistacije.

 
r) JAGODNI PIŠKOTI
 

Sestavine:

  • 900 g gladke moke
  • 400 g sladkorja
  • 300 - 500 g margarine
  • 4 cela jajca
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • jagodna marmelada

Postopek priprave:

 

Vse sestavine, razen marmelade, zmešamo in pregnetemo. Testo najmanj 1 uro pustimo počivati in ga nato razvaljamo. Piškote v pečici spečemo do željene zapečenosti in ohlajene namažemo z jagodno marmelado.

 
s) JAGODNI MAFINI
 

Mokre sestavine :

  • 2 jajca
  • 65g sladkorja
  • 120g mleka
  • 65g masla
  • 250g jagodne marmelade
    ali jagodnega jogurta

Suhe sestavine :

  • 2 žlički pecilnega praška

  • 250g moke

  • 1 žličke sode bikarbine

Postopek priprave:

 

V posodi posebej zmešamo mokre in suhe sestavine, nato jih zmešamo skupaj. Z maso napolnimo namaščen pekač za mafine in pečemo od 20 do 25 minut. Pečica naj bo segreta na 180C. Pekač z mafini vzamemo iz pečice in počakamo 10 minut, da se nekoliko ohladijo, šele potem jih lahko vzamemo iz modelčkov.

 
 
 
 
2. NASVETI ZA GURMANE
 

Jagode so aromatične in okusne že same po sebi.
Dopolnimo jih lahko z dodatki in dišavami, ki ne prekrijejo osnovnega okusa, ampak ga poudarijo.

Limone
Poleg sladkorja in vanilije se k vrtnim jagodam najbolj
prilegajo kiselkasti okusi limone, pomaranče in grenivke.

 
Božansko Čudovite
jagodna rolada
 

Vino in liker
Če bi radi jagode dopolnili z alkoholno pijačo,
izberemo suho rdeče ali belo vino, port, pomarančni liker ali rum.

 
Mjamm! Slastna
roladna rezina
 

Dišave
Jagode poudarimo s cimetom, vanilijo ali zvezdastim janežem.

Poper
Jagode so odlična priloga k perutninskemu mesu,
kjer jih potresemo s poprom in sesekljanimi pistacijami.


Jagode s šampanjcem
Vrtnim jagodam odstranimo peclje in jih razrežemo na četrtine, večje jagode pa še bolj na drobno. Damo jih na krožnik, potresemo s sladkorjem in pustimo stati 10 minut. Nato jagode damo v kozarec in prelijemo z ledeno mrzlim šampanjcem in takoj ponudimo ljubljeni osebi.

Nasvet za domačo predelavo jagod
Jagode, ki jih bomo predelali v marmelado, sok ali kaj drugega, naj bodo zdrave. V kolikor so jagode morda nagnite, ni dovolj, da jih le obrežemo, ker se je okus po gnilobi razširil na celoten sadež. Obenem je pomembno, da so jagode za predelavo primerno zrele in sveže, saj bo le na tak način marmelada vrhunska!

 
 
   
 
 
Več nasvetov za gurmane je na spletni strani Društva gurmanov:
http://www.gurman.eu