Sladke in zdrave jagode | Obiščite nasad | Recepti | Gojenje | Cenik | Kontakt
     
 
GOJENJE
 

1. Nasveti za gojenje jagod
2. Pogosto zastavljena vprašanja

3. Nasad jagod skozi štiri letne čase

 
1. NASVETI ZA GOJENJE JAGOD
 
 1. Sajanje jagod je na Gorenjskem praviloma aprila ali julija.

 2. Zaradi talnih bolezni za sadike jagod izberemo površino, kjer ni bil posajen krompir, paradižnik, kumare ali detelja.
   
  Ženice med sajanjem Pridne ženske
  roke sadijo sadike
   
 3. Naredimo 20-30 cm visoke in 50 cm široke grebene. Vrtna jagoda na grebenih uspeva bolje,
  poleg tega se je pri obdelovanju in obiranju potrebno manj sklanjati.
   
  Dve ženski sadita

  Delo zahteva
  veliko potrpežljivosti

   
 4. Na greben položimo črno folijo, ki ima običajno že luknje za sadike na razdalji 25 x 25 cm.
   
  Sadilni klin Pomagamo si
  s sadilnim klinom
   
 5. Sadimo s sadilnim klinom ali ozko zidarsko lopatico. Pri sajenju pazimo, da so korenine obrnjene navzdol in jagode posajene na pravo globino – iz zemlje naj gleda le zgornja tretjina koreninskega vratu. Če dež spere zemljo s koreninskega vratu, jo moramo nadomestiti, sicer se sadika posuši.
   
  Korenika Takole je
  videti sadika jagod
   
 6. Sadike jagod pri nas obdelamo po posebnem postopku, kjer jih razkužimo in pognojimo, za boljšo rast pa še pomočimo v agrogel pasto. Le–ta je prozorne barve, podobna ledu in je ne odstranjujemo, saj omili presaditveni šok, obenem pa tudi poskrbi za boljšo rast.
   
  Cvetenje Nasad jagod
  med bujnim cvetenjem
   
 7. Če sadimo julija, so mlade sadike vrtnih jagod zaradi folije podvržene velikim temperaturam. Folijo v najbolj vročih urah ohlajamo z vodo ali (pri manjših nasadih) napravimo senco. To je potrebno delati tako dolgo, dokler se listi jagode ne dvignejo 5 do 10 cm nad folijo. Mlade sadike tudi redno zalivamo.
   
  Tri faze zorenja Vsak dan dozori
  kakšna nova jagoda
   
 8. Kmalu po sajenju začnejo odganjati prvi cvetovi. Če se sadika razvija normalno, bomo lahko kmalu jedli prve plodove. V kolikor cvetovi zadušijo rast matične rastline, jih delno ali v celoti potrgamo. Zatem začnejo poganjati živice, s katerimi se jagoda razmnožuje - tudi te režemo z namenom boljše rasti matične rastline.
   
  Lutrasil Zaščita polja
  s tkanino Lutrasil
   
 9. Spomladi (okoli 15. marca) z jagod očistimo staro listje. Jagode lahko prekrijemo z vrtnarsko tkanino (lutrasil, covertan), s čimer imamo pridelek en teden prej. Tkanino odgrnemo v času cvetenja, a jo imejmo pripravljeno za primer pozebe. Jagode v tem času že začnemo zalivati, zalivanje je nujno v času cvetenja in dozorevanja.

 10. Konec meseca maja in junija bomo že uživali v sočnih sadežih!

 11. Priporočamo menjavo sadik na tri leta, ker se sadika v tem času izrodi in je pridelek vsako leto občutno manjši, bolezni pa vsako leto več.
 
2. POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

 

 
 1. Ali lahko jagode presadim septembra?
  Septembrsko presajanje ni najboljše, saj se sadike do začetka zime le stežka dobro ukoreninijo. Precej boljše je spomladansko presajanje ali sajenje.

 2. Kakšna je razlika med jagodami, ki zorijo le enkrat in večmesečnimi?
  Enkrat rodne sorte so načeloma bolj okusne in debelejše kot večmesečne sorte. Seveda je pomanjkljivost v tem, da jih lahko jemo le enkrat na leto – junija.

 3. Ali lahko sadike kupim tudi pri vas?
  Seveda. Sadike običajno lahko kupite od aprila do avgusta. Sadike lahko rezervirate na tel. 040 652 530 ali pošljete na e-naslov info@baronovejagode.si.

 4. Jagode mi uspevajo slabo. Kaj naj storim?
  To je verjetno posledica dolge uporabe istih sadik, ki se sčasoma izrodijo. Tudi zemlja se na tem mestu enostransko izčrpuje, zato priporočam tako menjavo zemlje kot menjavo sadik.

 5. Ali je potrebno jagode veliko gnojiti?
  Niti ne. Povprečen slovenski vrt je tako ali tako preveč pognojen. Morda jagodam nekoliko pomagamo le v času cvetenja in dozorevanja, ko je potreba po hranilih največja. Gnojilo za jagode je na voljo v vsaki kmetijski trgovini.

 6. Ali je črna folija nujna za pridelovanje jagod?
  Ni nujna, je pa koristna. Skrbi za boljšo mikroklimo, preprečuje rast plevelov in izpiranje hranljivih snovi ter poskrbi za čiste plodove. Jagode doma v vrtu lahko gojite tudi brez folije, le v času zorenja je dobro okoli jagod posuti slamo, da bodo v primeru dežja plodovi čisti in jih ne bo potrebno prati.

 7. Na gredo dolžine 10 metrov bi posadil jagode. Koliko jih potrebujem?
  Potrebujete 80 sadik, saj jih gre v povprečju 8 na tekoči meter.
 
3. NASAD JAGOD SKOZI ŠTIRI LETNE ČASE
Nasad jagod spomladi   Nasad jagod poleti
Pomlad
 
Poletje
     
Nasad jagod jeseni   Nasad jagod pozimi
Jesen
 
Zima
 
 
 
Če imate še kakšno vprašanje glede pridelovanja jagod,
nam ga pošljite na e-mail: info@baronovejagode.si