|
|
|
|
|
1.
ZAKAJ SO BARONOVE JAGODE TAKO OKUSNE? |
|
|
|
Na Gorenjskem imamo odlično
klimo za pridelovanje jagod. Menjavanje toplega
in hladnega zraka ustvarja harmonijo okusa, ki
nastaja v razmerju med kislinami in sladkorji v
plodu.
|
 |
Nasad pod
okriljem Karavank |
|
Baronove vrtne jagode rastejo
na 600 m nadmorske višine tik pod Begunjščico.
Noči so hladne, podnevi je toplo - idealna klima
za jagode. Naše jagode rastejo na prostem in jih
nimamo pokritih s folijo v tunelih. To pomeni,
da rastejo nekoliko dlje, a okus se v tem času
lahko razvije do popolnosti.
|
 |
Pričetek obiranja
je že pred svitanjem |
|
Transport od njive do
prodajnega mesta je omejen na 400 m, obenem vse
zjutraj nabrane jagode do večera prodamo. Zato
si lahko privoščimo, da v nasadu oberemo le
jagode, ki so popolnoma zrele in imajo
maksimalno razvit okus.
V času rasti jagode optimalno
oskrbujemo s hranili, ki jih potrebujejo za
uravnoteženo rast. Ustrezna, okolju prijazna
hranila ter dobra oskrba s kvalitetno vodo
poskrbijo za plodove vrhunske notranje in
zunanje kvalitete. Naš slogan „Okusite razliko“
tako najbolje pride do izraza.
|
 |
Plodovi so
aromatični in okusni |
|
Najpomembneje je, da jagode
vzgajamo z ljubeznijo. Dobre misli in pozitivna
energija vseh zaposlenih v nasadu poskrbijo, da
so jagode srečne in nasmejane. To nam vračajo s
plodovi, ki vam polepšajo dan in zarišejo
nasmešek na obrazu.
|
|
|
2.
ALI BARONOVIH JAGOD RES NI POTREBNO PRATI? |
|
|
Baronove jagode pridelujemo na
naravi prijazen način in na njih ni ostankov
fitofarmacevtskih sredstev, saj bolezni večinoma
preprečimo z drugimi ukrepi. Tehnologija
pridelovanja je usmerjena v jagode, ki so
vrhunske notranje in
zunanje kakovosti.
-
Kakovostne sadike
Sadimo sorte Elsanta, Asia, Lia, Clery
in Irma, ki jih pripeljemo izključno iz
Nizozemske in Italije.
Vrhunske A+ sadike zagotavljajo manj bolezni in
visok pridelek.
|
 |
Nasad jagod z
dozorelimi plodovi |
|
-
Maksimalna skrb za jagode
Nasad neprestano opazujemo in ga s
pravočasnimi ukrepi ohranjamo v vrhunskem
stanju. V primeru velike vročine nasad hladimo z
vodo, v primeru hladnega vremena pa ga pokrivamo
z lutrasilom.
-
Ročno delo
Iz nasada redno odstranjujemo vse stare
ali obolele dele rastlin in na ta način
preprečujemo pojav bolezni.
-
Pravočasno in strokovno gnojenje
Na podlagi analize tal ugotovimo, kaj
jagode potrebujejo in jim to v pravem času tudi
nudimo. Nikoli ne gnojimo na pamet, temveč z
ustreznimi vrhunskimi, okolju prijaznimi gnojili
podjetja Jurana skrbimo za dobro kondicijo
nasada.
|
 |
Kontrola vlage
s tenziometrom |
|
-
Primerna oskrba s kvalitetno vodo
Vode je lahko hitro premalo ali preveč,
obe skrajnosti pa sta vzrok za različne bolezni.
Primerno oskrbo z vodo vsakodnevno nadziramo
ročno in z tenziometri podjetja Zeleni hit. Še
večjo pozornost namenjamo kvaliteti vode, saj za
zalivanje uporabljamo živo vodo, ki jo jagode
ljubijo.
Nasad redno opazujemo in s fitofarmacevtskimi
sredstvi ukrepamo le, ko je presežen prag
kritičnosti in bolezni ni mogoče zaustaviti na
kakšen drug način.
|
 |
Folija in slama
za zaščito jagod |
|
Jagod ni potrebno prati
tudi zato, ker so čiste. To dosežemo s
kombinirano uporabo črne folije in slame, ki
preprečujeta, da bi jagode prišle v stik z
zemljo.
Pranje jagod odsvetujemo,
ker ob tem izgubijo del arome in okusa.
|
|
|
|
|
3. BARONOVE JAGODE VELIKANKE |
|
|
|
Nekatere
Baronove jagode so prave mega jagode, saj so
velike za celo stisnjeno pest odraslega človeka.
Tole je nekaj fotografije teh jagod velikank, ki
so dozorele sredi junija 2006, v primerjavi z
običajno jagodo, velikosti približno 3 cm. |
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Jagode rastejo v bližini
gradu Drnča, ki je poznan po odlični, zdravilni
mikroklimi. V njem je do leta 1945 bival
baron Baillou (izg. Baju) in kraju se še danes
reče „pri Baronu“. Od tod tudi ime, ki ga imajo
Baronove jagode.
|
|
|
|
|
|